Trening kosthold, sykling, triatlon,treningsdagbok, treningslære, personlig trener

Akilllesbetennelse

Alle løperes – den evig tilbakevendende betennelsen i akillesen. Kan problemet forebygges og er det egentlig akillessenen som er problemet?

Akillessenen er senen som forbinder de største leggmusklene (som med et samlebegrep kalles for triceps surae) med hælbenet.

Symtomer:

Når akillessenen er betent, vil den være øm når man tar på den, og det vil ofte være smertefullt tå hoppe eller hinke. I tillegg klarer man kansje ikke å gå opp på tå når man står på ett ben. Senen kan være rød og litt tykkere en normalt som følge av betennelseprosessen.

Symtom nr en er allikevel smerter, som kan bli så plagsomme at man ikke klarer å løpe i det hele tatt, samt at akillesen er  stiv om morgenen

Når bettennelsetilstanden blir kronisk , vil det oppstå degeneretive forandriner i senen (tendiose). Dedegeneretive forandringene vil føre til at senen blir (enda) mindre elastisk og igjen mer utsatt for skade.

Årsak:

Overpronasjon er en meget viktig årtsak til kroniske smerter i akillesen . Når foten overpronerer, vil de indre fibrene få den største belastningen hver gang foten treffer bakken og tar et frasperk.

Utløsende årsaker er mye løping på hardt underlag, kaldt klima, for dårlig  demping i skoene og mye løping med piggsko eller konkurranse sko.

Tiltak:

Du kan videre bli hjulpet av å bruke et støtdempende hæl innlegg i skoen (for eksempel ”Tulis”). Å bruke varme i form av leggvarmere og lange sokker er også et triks sammen med kompresjons strømper, for eksempel CEP-strømper.

Tåhev motsatt vei (eksentrisk) er også et behandlingstiltak som har vist seg å være efektivt, men dette krever stor innsats over relativt lang tid (3 mnd.med daglig trening) for at resultatet skal bli vellykket.

Det er også viktig å få tatt en løpeanalyse dersom du ikke har gjort det før, for å sikre deg at skoene du bruker passer til ditt løpesett.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s