Trening kosthold, sykling, triatlon,treningsdagbok, treningslære, personlig trener

Benhinnebetennelse

(medial traksjonsperiostitt: medial = innsiden, traksjon=drag, periost= del av knokkelen, itt=endelse som betyr at det er en betennelse).

Denne skaden er den hyppigst forekommende av belastningskaden hos idrettsutøvere. Smertene skriver seg i fra en betennelse, forandringer i og fortykking av bindevevet som holder musklene på plass i losjen inne i leggen.

Derfor er det viktig å tenke progresjon når man begynner å trene etter et lengre opphold.

Symptomer:

Smertene sitter på innsiden av leggbenet, stort sett i den nederste 2/3 av leggen, og kommer i tilknytning til aktivitet og særlig etterpå.

Årsak:

Losjen som musklene er samlet inne i leggen er trange og når man trener vil musklene vokse  i størrelse og kreve mer plass. Når draget eller traksjonen i bindevevet, som losjen består av øker, kan det utløse betennelse. Ved overpronasjon eller økt innoverrotasjon av selve leggbenet vil også dette draget øke, noe som yttligere øker faren for betennelse.

Tiltak:

I akuttfasen (like etter at skaden har oppstått og en periode på et par uker etter) trenger leggen ro, eventuelt medikamenter som demper betennelsen, og tøyning av legg muskulaturen. Det er særlig baksiden av leggen som trengs å tøyes, og pass på å tøye med bøyd kne og tærne bøyd oppover.

Etter hvert bør man drive med alternativ trening som ikke belaster leggen. Videre er det viktig å passe på at man har riktige sko og eventuelt, dersom problemet vedvarer, få tilpasset en innleggssåle som korrigerer løpsmønsteret.

Det er også verdt å tenke på underlaget man løper på. Det kan være lurt å løpe på ujevnt underlag slik at draget på bindevevet ikke blir nøyaktig likt for hvert steg.

Forsiktig med spenst øvelsene:

Dersom du driver mye med spensttrening, er det utfordring å finne den riktige dosen, husk på at ”too much” svært ofte er den utøsende årsaken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s