Trening kosthold, sykling, triatlon,treningsdagbok, treningslære, personlig trener

PFSS

PFSS – det patellofemorale smerte syndromet


Når tilstanden er diffus og arter seg på mange ulike måter, kalles det et syndrom. Patellofemoralt smertesyndrom – PFSS – er en betegnelse på en slik tilstand i kneet.

Kneet er et såkalt modifisert hengsleledd. Det vil si at den dominerende bevegelsen i kneet er å strekke og bøye, men det er også en viss rotasjon i kneet og leggen. Smertetilstander i kne regionen kommer ofte gradvis og uten at det har skjedd en direkte skade.

Noen ganger kan en bestemt økt utløse en skade, men som oftest kommer belastningsskadene mer gradvis. Du kan for eksempel ha hatt litt murrende smerter i kneet over tid, men det har ikke vært så plagsomt at du har gjort noe med det annet enn kanskje å ”ta det litt med ro”.

Vanlige smertetilstander

Som selger på Løplabbet møter jeg mange mennesker med vonde knær.
Chondromalacia patellae er betegnelsen på bruskforandring/”bruskslitasje” under kneskjellet, og inngår i sekkediagnosen patellofemoralt smertesyndrom eller PFSS.

Symptomene utløser diagnosen PFSS

De vanligste symptomene er smerter ved trappegang nedover, smerter ved huk sitting, smerter og stivhetsfølelse på fremsiden og innsiden av kneet etter at man har sittet stille lenge med bøyd kne (”kinokne” eller bilkjøringskne), og smerter ved oppbremsning. Tre av de fem beskrevne symptomer må være tilstede dersom diagnosen PFSS skal oppfylles.

Det er ikke mulig å diagnostisere PFSS med røntgen, MR eller lignende. Diagnosen er klinisk, det vil si at det er de funnene man gjør (smerter i ulike situasjoner) som avgjør om man får diagnosen PFSS eller ei.

Årsakene er uklare

Det er lansert mange ulike årsaksforklaringer til PFSS, og det er sjelden at det er ”enkelt ” å finne årsaken. Både biomekaniske forhold og bruskforandringer kan føre til smerter.

Hva gjør du hvis du tror du har PFSS?

Om du har knesmerter som ikke blir bedre av seg selv i løpet av en til to uker, bør du oppsøke en fagperson. Behandlingen består av trening i form av øvelser der en spesielt aktiverer muskulaturen på innsiden av kneet (vastus medialis obliques, eller VMO), og prognosen er god for over 90 prosent.

En fysioterapeut med innsikt i kneproblemer vil kunne sette opp et hjemmetrenings-program som kan hjelpe. Også i forbindelse med kneproblemer er det viktig å være bevisst på hvilke sko man bruker. Det aller viktigste er riktignok å gjøre øvelser!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s